2014. június 13., péntek

Könyvtárosok az irodalomban

A filmek mellett természetesen számos irodalmi alkotásban is jelennek meg könyvtáros alakok. Igaz ez a régebbi és a mai művekre egyaránt. Érdekes lehet megvizsgálni, hogy a könyvek világában is hasonló kép él e rólunk, mint a filmekben.


Umberto Eco: A rózsa neve


A könyv borítója
A történelmi krimi talán az egyik legismertebb könyvtárost szerepeltető irodalmi mű. A szerző érdekes véleményt fogalmaz meg általánosságban a könyvtárakról. Eco úgy véli, hogy a könyvtárosok akadályozzák az embereket a könyvekhez való szabad hozzáférésben. Ettől függetlenül a könyvtárakat értékesnek tekinti, mert a nem átlagember számára készült könyveket megőrzi.
A műben két könyvtáros is szerepel a vak, burgosi Jorge, aki hivatalosan már nem a könyvtár alkalmazottja. Továbbá az új könyvtáros hildesheimi Malakiás, akit Jorge eszközként használ arra, hogy irányíthassa régi könyvtárát. Jorge a vaksága ellenére mindent pontosan tud, hogy hol van a könyvtárban. A személyisége nem a legpozitívabb képet festi a könyvtáros szakmáról.


J.K. Rowling: Harry Potter sorozat

A Roxforti könyvtáros Madam Cvikker alakja erőteljesen ragaszkodik a klasszikus könyvtáros sztereotípiákhoz. Ez a sorozat még nem tekinthető réginek, így látható belőle, hogy napjainkban is él még az "ezeréves" kép rólunk. Madam Cvikker sohasem jókedvű, sőt mindig goromba az olvasóival szemben. A könyvből vett idézet szerint: "Leginkább egy alultáplált keselyűre emlékeztetett - külsőre csakúgy, mint modorában."
A sorozat
A könyvtárosokról alkotott kép tehát ebben a műben sem mondható pozitívnak. A Harry Potter-en keresztül látható, hogy ugyanazok a stílusjegyek érvényesülnek a könyvek világában is, mint a filmekben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése